Hölgyeim! Ki szeretne felejthetetlen Karácsonyt?

Szalalkáli helyett mit használjunk a mézeskalácsba?

Ez a  kérdés telefonon érkezett,  de felteszem azért ide is. Sokan élnek külföldön, és ott szeretnének karácsonyra mézeskalácsot sütni, és nem mindenhol kapható szalalkáli.

Helyette használható szódabikarbóna, sütőpor is, ugyanúgy megpuffad sütés során a mézeskalács, de benne marad a  süteményben. Az update receptünkben már szódabikarbóna van – itt nézheted meg – de a hagyományos recept szalalkálival készül. Azért szeretem a  szalalkálit, mert a sütés során kigőzöl, elpárolog (lehet érezni, ha kinyitja az ember a sütőt) és így nem esszük meg.

Ezért van az, hogy a szalalkálival készült sütemények sütésekor a konyhában jellegzetes szúrós szag terjeng. Ez az elillanó puffasztó, és igaz, hogy ez kényelmetlen, mert ki kell szellőztetni, de ez azt is jelenti, hogy nem marad benne a süteménybe, nem esszük meg, egy kicsivel kevesebb adalékanyag, amivel a szervezetünknek meg kell birkóznia.

A szódabikarbóna viszont benne marad a kész süteményben, nem hinném, hogy káros, de az is biztos, hogy minél kevesebb adalékanyagot eszünk meg vagy adunk a  gyerekeknek, annál jobb.