Hölgyeim! Ki szeretne felejthetetlen Karácsonyt?

Recept – ahogy mi csináljuk: puha mézeskalács

Sok mézeskalács recept létezik, nem egy közülük olyan, hogy a frissen kisült sütemény kőkemény, és csak napok alatt puhul meg. A mienk nem ilyen. Sok év tapasztalata után ezt a receptet választottuk ki, ez már a  sütőből kivéve puha és ínycsiklandó. Annyira, hogy érdemes egy napot várni a  díszítéssel, amíg kigőzöl, összehúzódik a  sütemény.

A recept:

25 dkg mézet és 5 dkg margarint meglangyosítunk és homogénre összekeverjük.

Másik edényben 4 egész tojást, 10 dkg porcukrot keverünk össze, és hozzátesszük a  mézes-margarinos elegyhez.

Ezután jönnek a por alakú hozzávalók: egy evőkanál fahéjat, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget, ha van, késhegynyi mézes fűszerkeveréket és 2 dkg szalalkálit habverővel jól összekeverünk és beleöntjük a langyos mézes alapba. Újból összedolgozzuk. (Más puffasztót is használhatsz, erről itt több infó).

Kézzel belegyúrunk 70 dkg sima lisztet. Nagyon jól kidolgozzuk, majd nylonzacskóba rakjuk és szobahőmérsékleten 24 órát pihentetjük. Többet pihenhet, de kevesebbet nem.

Zsemlényi gombócot kiveszünk belőle, kinyújtjuk 4-5 mm vékonyra, kiszúrókkal formázzuk. Egy sütőlemezre lehetőleg azonos nagyságú figurákat rakunk, hogy egyszerre süljenek.

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokos (ha lehet) elektromos sütőben 5-6 perc alatt mogyoróbarnára sütjük. Tetejét közvetlen a sütés előtt, hogy fényes legyen, kávétejszínnel megkenjük. Ha ezt a műveletet elfelejtettem, akkor a kivétel után még forrón felvert egész tojással kenjük át.

Csak másnap kezdjük el díszíteni.

A készítésről videók: http://mezesmazas.hu/a-keszites-titkai/mini-video-tanfolyam/