Recept – ahogy mi csináljuk: cukormáz

Díszítő cukormáz mézeskalácshoz:

Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi átszitált porcukrot (kb. 15-20 dkg) rakunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjak. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű tejföl-szerű. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön; az a  jó, ha megáll a keverőn.

Kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolok vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, nescafe, szentjánoskenyér-por) színezzük, akkor nagyon szép, természetes barna árnyalatokat kapunk és megenni is sokkal egészségesebb. Intenzív, főleg díszítésre készült mézeskalácsnál természetesen a kapható ételfestékek közül lehet válogatni szinte nincs is olyan szín,  ami ne lenne kapható vagy előállítható.

Egy rövid videó, hogy milyen az állaga annak a máznak, amit én használok rajzolni:

A zacskóba töltve nem szabad, hogy olyan híg legyen, hogy kifolyjon a lukon. Enyhe nyomással lehessen kinyomni, és akkor jó, ha akár 5-8 cm hosszú szálat lehet vele húzni.

Több tipp: ide kattintva.

Több tudást szeretnél? Ingyen videók, receptek, hogy-csináld bemutatók itt, a hírlevélre feliratkozva!
Vagy rendeld meg a DVD-t, hogy könnyen, otthonról bővítsd a tudásod!
Ha még többet tanulnál, gyere el hozzánk egy tanfolyamra, szeretettel várunk :)
Mézes rendelése: Kattints ide, a megrendelőlap kitöltéséhez!

Recept – ahogy mi csináljuk: cukormáz” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Az illusztrációk gyönyörűek. De teljesen elbizonytalanodtam.
    Egy pár helyen azt olvastam, hogy a tojásfehérjét nem szabad
    habbá verni, csak a porcukorral jól elkeverni. Akkor most mi a
    helyes eljárás?
    Vicuka

  2. Kedves Vicuka,
    Van aki jól elkeveri a porcukrot és a tojásfehérjét; én felverem habnak és utána belekanalazom a porcukrot. Addig keverem géppel, amíg tejföl sűrűségű nem lesz. Ha kiemelem a habverőt, ne folyjon róla vissza a máz. Egy-két csepp (nem több!) citromlé hogy fényes legyen, pici só, hogy fehér maradjon.
    Jó munkát és kísérletezést!
    Gitta

  3. Kedves Gitta!
    Végignéztem a w.lapodat: elbűvölően csodálatos, gyönyörű,művészi minden egyes alkotásod.További szép sikereket, és hozzá nagyon jó egészséget kívánunk:
    Szeder Éva és Feri

  4. Kedves Gitta!

    Fánkhoz szeretnék magam cukormázat készíteni! Ez a cukormáz megteszi hozzá?

    Üdv. A.

  5. Kedves Gitta!
    Egy pár éve találkoztam Veled a békéscsabai táborban Lázár Juli tanfolyamán. Már akkor csodálattal néztem, hogyan dolgozol. Volt, hogy egész délelőtt csak azt figyeltem, hogy díszítesz. Azóta én is elvégeztem a tanfolyamot, de még nagyon sokat kell tanulnom. Például, hogy mit csináljak, hogy ne hólyagosodjon fel a tésztám, sütéskor . Már mindent kipróbáltam, amit a tanfolyamon tanultunk , Julit is Többször megkérdeztem,de még mindig olyan esetlegesen sikerül. Van , hogy ugyanabból a begyúrásból teljesen különböző minőségűre sülnek a figurák. Különösen a nagy felületek sütésénél van gondom. Másik kérdés : Te mit csinálsz a szaggatáskor megmaradt tésztával? Én volt hogy régit összegyúrtam az újjal,aztán volt, hogy le is daráltam, volt, hogy csak a friss tésztával dolgoztam, de pillanatnyilag úgy tűnik, hogy mindegy, mert ugyanazok a hibák mindig előjönnek. Vízzel is tojással is kenem, de hiába. Lehet, hogy nem gyúrom eléggé össze, vagy nagyon is, azért olyan levegős, nem tudom. Ha tudsz, segíts légy szíves. Már más tésztát is kipróbáltam, de ott is elő jött ez, pedig az nem is szalalkális volt. Amúgy az állaga, formatartása jó, de ez a hólyagosodás mindig előjön. Villanysütőm van, igaz, hogy már elég régi. Szóval most már teljesen tanácstalan vagyok, és gondoltam így a karácsonyi nagy hajrá előtt megkérdezlek. A motívumaid, vonalvezetésed, ötleteid még mindig ámulatba ejtenek és a honlapodhoz is csak gratulálni tudok.
    Szertetettel: Juhászné Edit Martfűről

  6. Gyönyörű és tökéletes amit csinálsz. Örülök, hogy láthattam.

    Üdvözlettel: Ráczné Zsóka

  7. Mi ma csináltunk anyukámmal mézes kalácsot és nem keményedig meg rajta a máz ilyenkor mit kell csinálni?

    Üdvözlettel Gréta és családja

  8. Kedves Gréta,
    Rakd be a sütőbe pár percre 80 fokra, vagy próbáld meg messziről, hajszárítóval megszárítani. A következő mázat pedig egy kicsit sűrűbbre keverd, nem jó ha megfolyik. Sok sikert!

  9. Kedves András,
    Bocsásson meg a késői válaszért, nagyon elhavaztunk a karácsonyi hajrában. Természetesen a fánkhoz is jó a máz, de ha belemártani szeretné, keverje kicsit hígabbra.
    Sok sikert!

  10. Kedves Edit,
    Ne haragudj, hogy kicsit késve írok. A hólyagosodáson tudsz úgy segíteni, hogy sütés előtt a tésztát tejszínnel megkened, és nagyon finom kristályos cukorral, mintha csak megsóznád, meghinted. Ha durva a kristály, akkor később nehéz lesz rajzolni a süteményre.
    A régi tésztát felhasználom, minél többször gyúrja az ember át, annál jobb.
    Remélem tudtam segíteni, és kérlek, mindenképp jelezz vissza, sikerült-e!
    Szeretettel:
    Gitta

  11. Tegnap sütöttünk mézeskalácsot, csak most tévedtem ide a cukormáz miatt. Igazán kreatívak és inspirálók a munkái, köszönöm, h megosztja! A hólyagosodáshoz szeretnék hozzászólni. Megfigyeltem, hogy csak az utolsó 1-2 tepsi hólyagosodott fel, az, amibe a nyújtáskor használt “friss” liszt újra és újra belekeveredett. (két napig állt a tészta a hűtőben) Nem tudom, van-e köze a dologhoz, meg én más receptet használok a tésztához…de gondoltam, megosztom a tapasztalatot. (Egyébként sütőport használtam, de majd kipróbálom szalalkálival is.) Nekünk is jó régi villanysütőnk van, nem is süt egyenletesen (simán megfordítom a tepsit) de szerintem ez nem befolyásolta a hólyagosodást.
    További békés ünnepet! Zs

  12. Jó napot kívánok!
    Itt azt olvasom, hogy hidegen kell kikeverni a mázat. Más helyen gőz felett hallottam, hogy készítik. Melyik a helyes, vagy melyik miért jó?
    Köszönöm

  13. Kedves Zsófi,
    Én mindig így csináltam mázat ahogy le van írva, hidegen kikeverve. Soha nem próbáltam gőz fölött készíteni, így nincs is tapasztalatom benne. Próbálja ki mindkettőt, és el tudja dönteni, Önnek melyik áll jobban kézre.
    Üdvözlettel:
    Gitta

  14. Kedves Gábor,
    Írok ide is választ, hátha mást is érdekel:
    A torta marcipános borítású, ehhez valót a http://www.4mix.hu weboldalon lehet találni.
    Sok sikert és sok boldog születésnapot a kedvesednek is!
    Üdvözlettel:
    Gitta

  15. Kedves Gitta!

    Nagyon örülök, hogy ennyi képet találok a honlapodon. Szívesen nézegetem ámulva. Gratulálok! Én is szoktam mézest díszíteni, ugyanúgy készítem az írókát, mint Te. Án sokszor azt tapasztalom, hogy a cukormáz száradás után másnap lepereg. Mi lehet a gond?

    Válaszod előre is köszönöm: Beáta

  16. Kedves Beáta,
    Ha kisütöd a mézeskalácsot, hagyd állni legalább 24 órát, mert a tészta még addig változik, összehúzódik. Ha rögtön, frissen díszíted, akkor ahogy húzódik össze, lepereg a máz. Próbáld meg így, sok sikert!
    A másik, hogy ne legyen nagyon kemény a máz, az is baj lehet.
    Üdvözlettel:
    Gitta

  17. Kedves Zitti,
    Semmi esetre sem helyettesíthető, még a porcukrot is át kell szitálni, hogy ne maradjanak benne nagy kristályok, mert ha maradnak benne, nem lehet díszíteni vele, eltömődik a zacskón a lyuk, amikor rajzolunk. A kristálycukor ezért alkalmatlan a díszítésre.
    Üdvözlettel:
    Gitta

  18. Kedves Gitta!

    Az lenne a kérdésem, hogy a fenti mázat lehet ételszínező aromával keverni? Piros máz kellene a szívecskés sütim díszítéséhez.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel, Noncsa

  19. Kedves Noncsa,
    Használd bátran (én jobb szeretem a természetes – kakaó, kávé – színezőket) de a piros mázhoz jó az ételfesték. Próbáltuk meggylével egyszer, szép piros lett, de két nap múlva lilává vált, úgyhogy egyelőre nincs természetes alternatívám.
    Sok sikert,
    Gitta

  20. Kedves Gitta!

    Valóban ámulatba ejtően szépek a munkái, csak gratulálni tudok hozzá.
    Az én kérdésem a következő lenne, rendezvényeken szoktunk mézeskalácsokat személyre szólóan megdiszíteni, de szükségem lenne egy olyan tippre amely a diszítő mázat gyorsan száradóvá teszi (kb. 10-15 p)
    Válaszát előre is köszönöm!

    Eszter

  21. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!. Thanks For Your article about Recept – ahogy én csinálom: cukormáz | Boszorkányos mézeskalács .

  22. Kedves Gitta!
    Hévízen vettünk a csodálatosan szép, és mint utólag kiderült, nagyon finom mézeskalácsodból. Az unokaöcsém, aki 5 éves a szívecskének csak a felét ette meg, a másik felét eltette emlékbe, mert az mondta, hogy annyira gyönyörű, hogy nem akarja megenni mindet. Nagyon remélem, hogy találkozunk még veled, addig is kívánunk Neked nagyon jó egészséget és további jó munkát! Andi és Gábor Szegedről

  23. Kedves Andi és Gábor,
    Tündéri a sztori, hogy egyik felét megeszi, a másikat elteszi, ilyet nem is hallottam még, nagyon aranyos. Nagyon köszönöm a jókívánságokat, minden jót Nektek is!
    Üdvözlettel:
    Gitta

  24. MOst csináltuk meg a testvéremmel ezt a cukormázat, és hát….
    Szuper lett! 😀
    Köszönjük

  25. Helló!

    A családommal minden télen sütünk mézest. eég nagy gyakorlatom van már benne, de ilyen díszítést még sose láttam – gyönyörű! Majd megpróbálom én is 😀

    Mi azért, hogy ne peregjen le a máz később se nagyon finomra darált-őrölt-és még egyszer rézmocsárban rommá tört, illetve leszitált zselatint adunk hozzá. Díszítéskor a máznak kicsit másmilyen lesz az íze, viszont ha megszáradt, akkor ugyanolyan. Nem pereg le, és jobban lehet “tárolni”, és nem kell azon aggódni, hogy ha véletlenül összeütődik két mézeskalács, akkor letörik 😀
    Pusztán annyi hátránya van, hogy a mézesről nehezebb lerágni a mázt, mint azt a kistesóim megállapították.

    Nagyon köszönöm a tippeket, és az ihletet!

  26. Szia csudaszépek a sütieid!az ételfestéket sima tojássárgájába kell keverni?a fehér diszítőbe nem jó?

  27. Szia Hajni,
    Keverheted a festéket tojássárgájába vagy zselatinba (én ezt használom, a blogra fel is tettem a részletes technikát) de ugyanúgy mehet a mázba is, mindhárom technika működik 🙂

  28. Szia,
    Lehet nagyon laikus a kérdés, de a tojásfehérje miatt… Meddig tartható el, és meddig fogyasztható teljesen biztonságosan a kisgyerekek számára is így a cukros tojáshab?
    Köszönöm! Cili

  29. Kedves Cili,
    Mézeskalácson nagyon kevés a tojás, az nem hiszem, hogy gondot okoz, ki is van szárítva, de ha süteményen van vastagon, akkor max. 2-3 nap.
    Üdvözlettel:
    Gitta

  30. Nem értem, hogy miért nem lehet elárulni bárminek is a receptjét! Akkor tartsa is meg magának azokat a mézeskalácsokat! Az én nagymamám szakácsnő volt és Istennek hála elmondta a receptjeit, mert hanem most nem tudnék finomakat sütni. És lehet, hogy fontosabb egy kevésbé finom mézeskalács elkészítése ajándékba, mint a csodaszét “nem mondom meg” mézeskalács megvásárlása. Más az energiája 🙂 Elnézést, de ez kikivánkozott belőlem!

  31. Kedves Gitta!

    Végre tudok olyan cukormázat készíteni amivel szépen lehet díszíteni. Köszönet érte! Egy kérdésem lenne a készítéssel kapcsolatban. A máz készítést bemutató videoban a zaj miatt nem hallom jól, hogy mi kerül még bele a cukron kívül. Talán 1-2 csepp ecet? És a kiskanálban mi volt az ecet után nem sokkal következett.
    Köszönöm a segítséget

    További jó munkát kívánok!

  32. Ezt a mázat meik cukorral lehet még meg csinálni?
    -Kristálycukor vagy
    -Vaníliás cukorral
    Üdvözlet :Dominika

  33. Csak porcukor jó, abból is a minél kisebb kristályos, mert a nagy cukorkristályok eltömik a lyukat a zacskón.

  34. Kedves Éva, tökéletesen nem értem, amit ír, az oldalon fent van leírva a recept, videón megnézhető, biztos hogy ezt akarta a fejemhez vágni?

  35. Szia nagyon jól sikerült és egy Kiss ételszinezéket is raktam hozzá nagyon szuperek lettek! : )

  36. Szia! Nekem az a gondom h csomagolnám be a mézeskalácsokat…de azt vettem észre sajnos hogy a cukormázam megadja magát :'( 🙁 nagyon bánatos vagyok ezért,mert esküvőre készült! Nem akarom h ne maradjon tartós :'(

  37. Kedves Diána,
    Hogyhogy megadja magát? Lágy marad vagy lemorzsolódik? Ha lepereg csomagoláskor, akkor lehet hogy a süti volt még lágy amikor díszítetted, vagy a máz volt rugalmatlan.
    Többször a mézes hibája, ha túl friss és még mozog, vagy párás helyen van.
    A máz lehet jobb (és ragaszkodóbb) ha nem olyan negyon keményre van keverve, de elég hosszan, hogy ne maradjanak egybe kristályok benne. A legjobb alapanyag a cukorliszt, ha nincs, nagyon alaposan átszitált porcukor. Ha picit lágyabb, esetleg pár csepp citromlé is segít vagy ha hozzájuthatsz a cukrász ellátóból a gummi arabicum is rugalmasítja. Remélem segít, de ha nem lemérem az én mázamat egész pontosan mennyi fehérje, mennyi porcukor amit használok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.