Hölgyeim! Ki szeretne felejthetetlen Karácsonyt?

Recept – ahogy mi csináljuk: cukormáz

Díszítő cukormáz mézeskalácshoz:

Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi átszitált porcukrot (kb. 15-20 dkg) rakunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjak. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű tejföl-szerű. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön; az a  jó, ha megáll a keverőn.

Kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolok vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, nescafe, szentjánoskenyér-por) színezzük, akkor nagyon szép, természetes barna árnyalatokat kapunk és megenni is sokkal egészségesebb. Intenzív, főleg díszítésre készült mézeskalácsnál természetesen a kapható ételfestékek közül lehet válogatni szinte nincs is olyan szín,  ami ne lenne kapható vagy előállítható.

Egy rövid videó, hogy milyen az állaga annak a máznak, amit én használok rajzolni:

A zacskóba töltve nem szabad, hogy olyan híg legyen, hogy kifolyjon a lukon. Enyhe nyomással lehessen kinyomni, és akkor jó, ha akár 5-8 cm hosszú szálat lehet vele húzni.

Több tipp: ide kattintva.