Recept – ahogy mi csináljuk: cukormáz
Díszítő cukormáz mézeskalácshoz:
Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi átszitált porcukrot (kb. 15-20 dkg) rakunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjak. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű tejföl-szerű. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön; az a jó, ha megáll a keverőn.
Kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolok vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, nescafe, szentjánoskenyér-por) színezzük, akkor nagyon szép, természetes barna árnyalatokat kapunk és megenni is sokkal egészségesebb. Intenzív, főleg díszítésre készült mézeskalácsnál természetesen a kapható ételfestékek közül lehet válogatni szinte nincs is olyan szín, ami ne lenne kapható vagy előállítható.
Egy rövid videó, hogy milyen az állaga annak a máznak, amit én használok rajzolni:
A zacskóba töltve nem szabad, hogy olyan híg legyen, hogy kifolyjon a lukon. Enyhe nyomással lehessen kinyomni, és akkor jó, ha akár 5-8 cm hosszú szálat lehet vele húzni.
Több tipp: ide kattintva.