Szódabikarbónás puha mézeskalács recept
Aki nem szereti a szalalkálit, próbálja ki ezt a receptet nyugodtan, nagyon finom, puha süteményt kap. Nem puffad fel annyira a mézeskalács, kicsit laposabb lesz, de nagyon szép textúrájú lesz.
A recept a szódabikarbónás puha mézeskalács készítéséhez:
Egy tálban összekeverem:
1 kg liszt
1 csomag mézes fűszerkeverék
2 púpos tk szódabikarbóna
Másik tálban összemelegíteni (óvatosan):
1/2 kg virágméz
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
Ha összeolvadt, beleöntöm a liszt közepébe, hagyom kicsit lehűlni. Akkor mehet bele 5 egész tojás.
Az egész masszát jól összegyúrom, és nylonzacskóban, amennyire lehetséges légmentesen pihenni hagyom. A szódabikarbónával készült receptnél elég 2-3 órát pihentetni a tésztát, gyakorlatilag ha reggel begyúrjuk, délután már lehet sütni. Talán ez a verzió kicsit egyszerűbb.
Ha kevesebb tészta kell, negyedeljétek vagy felezzétek az adagokat, csak az arányok maradjanak, hogy finom, puha, omlós és tartós legyen a sütemény.