Puha mézeskalács recept
Puha mézeskalács recept
Sok recept kering az interneten, közülük rengeteg olyan, amelyik azt írja, hogy a sütés után a tészta kemény, de később megpuhul. Én ezt nem tartom jónak. Az a recept, amit én használok, több 10 éve került kiválasztásra, megsütöttünk sokfélét, de egyértelműen ez a legjobb. Ebben a receptben szalalkálit használunk, aminek tudom, megvan a hátránya, hisz szúrós szaga érezhető a konyhában. Viszont ennek megvan az előnye is: mivel elillan, így nem esznek extra puffasztót azok, akik elfogyasztják. Ha gyerekeknek sütsz, et a verziót ajánlom!
Ez a mézes tészta nagyon finom. Sütés után közvetlenül is puha, gusztusos, dobozban vagy becsomagolva évekig finom marad. A díszítéssel várni kell egy napot a sütés után, hogy a tészta megnyugodjon, mert ha frissen díszítjük, és szikkad egy picit a sütemény, azonnal ledobja a mázat.
És a puha mézeskalács recept:
25 dkg mézet és 5 dkg margarint meglangyosítok és homogénre összekeverem.
Másik edényben 4 egész tojást, 10 dkg porcukrot, egy evőkanál fahéjat, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget, ha van, késhegynyi mézes fűszerkeveréket és 2 dkg szalalkálit habverővel jól összekeverek és beleöntöm a langyos mézbe. Újból összedolgozom.
Kézzel belegyúrok 70 dkg sima lisztet. Nagyon jól kidolgozom, majd nylonzacskóba rakom és szobahőmérsékleten 24 órát pihentetem. Többet pihenhet, de kevesebbet nem.
További készítési tanácsok, praktikák: ide kattintva
Remélem, sokan kipróbáljátok otthon.