Milyen mézet használjunk a mézeskalácshoz?
Melyik a legjobb méz mézeskalácshoz?
Ez nyilván az egyéni ízléstől is függ, hogy melyik a legjobb méz mézeskalácshoz, a sütemény készítéséhez. Az azonban biztos, hogy itt nem baj, ha a méz nem karakteres, aromás. Éppen ezért az én választásom a vegyes virágméz. Elsősorban a jó minősége, és az erős illattól való mentessége miatt. A hárs, akác egyrészt sokkal drágább, és a mézesbe rengeteg méz kell, másrészt a sütés alatt bizony változik a méz, párolognak alkotórészek, különösen illóolajok, illatot, ízt adó anyagok. Hiába sütjük csak hárs mézzel a mézest, nemigen érződik majd a süteményen.
A másik dolog, hogy a használt fűszerek, (recepttől függ, mit használsz) a szegfűszeg, a gyömbér olyan erős, karakteres illatú, hogy teljesen elnyom minden mást.
Kristályosodás:
Nem kell megijedni, ha kikristályosodik: a kristályosodás a mézben lévő különböző cukrok arányától függ. A szőlőcukor könnyebben, a gyümölcscukor nehezebben kristályosodik. Az akácméz sokkal magasabb gyümölcscukor tartalommal bír, mint a vegyes virágméz, ezért marad tovább folyékony. Ha ikrásodik a méz, az biztos jele annak, hogy mézből van, és nem kínai adalékanyagos cukoroldatot csomagoltak üvegbe, mint a vegyipar legújabb remekét.
Picit meglangyosítva újra folyékony lesz, és nyugodtan használhatod mézesekhez.