Hölgyeim! Ki szeretne felejthetetlen Karácsonyt?

Mézeskalács újrahasznosítás

Ünnepek elmúltával is hasznát vehetjük a mézeskalácsnak, ha az eredeti alakjukban már unalmasak vagy kiszáradtak. A mézeskalács újrahasznosítás akkor is jól jön, ha nem tudtunk eladni egy nagyobb készletet. A karácsonyi vásár után már nem sok mindent kezdhetünk az angyalkákkal, csillagokkal. Az is előfordul, hogy leverünk egy dobozt és egy halom mézes ripityára megy.

A megunt, eltört, megmaradt mézeskalácsot a  legegyszerűbb ledarálni mézes morzsának. Ennyi a titok, és innentől kezdve akár mint édes morzsa sokféle sütemény kiegészítője lehet, de önmagában is jó süteményalap.

Egy lehetséges recept:

300 gr. mézeskalács morzsa

50 ml rum (ha gyerekek is kóstolnák, szirup és aroma)

50 gr lekvár vagy jam, lehet barackos, málnás,  érdemes többfélével próbálkozni

100 gr. étcsokoládé lereszelve

Egy nagy tálban az összes hozzávalót jól összekeverjük, és a hűtőbe tesszük 15 percre. Ha jól áthűlt, diónyi golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe, porcukorba, kakaóba vagy tortadarába hempergethetjük.

Mehet a mézes morzsa torta alapba, puncs szelet tölteléknek, csak a fantázia szab határt. Mindenhova felhasználható, ahova darált kekszet szoktunk, így nem veszik el az a sok finom hozzávaló, amit beletettünk.