Mézeskalács története 2.
Kalandozzunk tovább a mézesek édes történetében:
A mézeskalács ipar Magyarországon szinte az államalapítással egyidős. A pécsváradi apátság alapító okirata 1015-ben már említi a viasz öntőket. A mézeskalácsosság a Dunántúlon és Erdélyben indult virágzásnak, később az egész országban elterjedt.
Alapvetően népi eledel volt, de nem olcsó. Ennek okán megkövetelték a finom ízt, változatos formát és esztétikus díszítést. A kifinomult szépérzékkel készült mézesek ma is becses iparművészeti emlékek.
Az első magyar mézeskalács- és viaszöntő céhet 1619-ben alakították Pozsonyban. Pesten először 1834-ben engedélyezte a mézeskalácsosok működését I. Ferenc.
A mézeskalácsosság önállóan működött, ennek ellenére nagyon sok technológiát adott a cukrász iparnak a tészta lazítás, ízesítés, formálás, sütés és díszítés terén.