Gyakori kérdések
Rengeteg kérdést kapunk, aminek nagyon örülünk, és nagyon szívesen válaszolunk is, ha tudunk segíteni. Összegyűjtve itt a leggyakoribb kérdéseket és persze a válaszokat rájuk, reméljük segítség lehet annak, aki mézest süt. Ha van egyéb kérdés, tedd fel bátran, akár hozzászólásként, akár e-mailben, (boszorkanyosmezes@gmail.com) ha tudunk, örömmel segítünk!
– Hogyan kell díszíteni a mézeskalácsot? Kidíszítve teszem a sütőbe?
Nem. Először a süteményt kell megsütni, natúran, cukormáz nélkül. A kész sütemény pihen egy napig, utána készül el a cukormázat és díszítjük ki. A kész mézeskalácsot hagyjuk száradni, hogy ne kenődjön el a máz, és utána csomagoljuk be.
Egy kivétel van, ha magokkal, mandulával szeretnénk díszíteni, ezt a nyers tésztára tesszük, és úgy sütjük meg.
– A mázba tehetek kristálycukrot porcukor helyett?
Nem, semmi esetre sem javaslom, mert a kristálycukor nagy szemcséi eltömítik a díszítő zacskó nyílását, és nem lehet szép, vékony vonalat rajzolni. Még a porcukrot is érdemes átszitálni, hogy ne maradjanak benne nagy kristályok.
– Mivel lehet színezni a mázat?
A legjobbak a natúr színezékek – kakaó, kávé. Ha más színű mázat szeretnénk, használható ételfesték, de arra azért vigyázni kell, hogy a hagyományos mézeskalácshoz nem passzolnak a nagyon sok, élénk színű (kék, zöld, lila) díszítések, inkább a fehér, natúr, esetleg piros.
– Miért van az,hogy mire megsültek a figuráim,eldeformálódtak? Pl. egy szívnek az egyik fele szép maradt,a másik fele eldeformálódott. Vagy egy csillag,pl. nem olyan lett mire megsült,mint mikor a tepsibe került.
Azért ferdül el a sütemény, mert a gyúródeszkán körbe-körbe nyújtja ki. A jó technika, hogy mindig csak egy irányba, szálirányba, (csak hosszában) nyújtsa, és arra is vigyázni kell, hogy a figurák kiszaggatásakor hosszába, a nyújtás irányába tegye rá a kiszúrót. Persze ez csak azokra a figurákra vonatkozik, amelyek nem minden irányban szimmetrikusak, pl szív vagy ház, csillag. A kőrnek mindegy. Ez a titka, pár nap múlva küldjük videón is a technikát,
(Azért van ez így, mert ha körbe, középről kifele nyújtja a tésztát, nem lesz egyforma vastag mindenhol, és egyenetlenül sül, a vékonyabb részen összehúzódik, és eldeformálja az egész figurát.)
– Kedves Gitta! Segítséget szeretnék kérni ha lehetséges. A nagyon sűrű hálót a szivecskén, segédeszközzel kell készíteni? Nagyon szabályos, meseszép.
A másik kérdésem az lenne, hogy a szivecske szélén a vastag keret, kontúr hogyan készül? Annyira szabályos…
A cukormáz az oldalon szépen követhető, tehát nem folyósra keverjük mert akkor szétterül. Azért kell hosszabban keverni, hogy szépen kifehéredjen és nyúlós legyen. A szabályos párhuzamos vonalaknak az a titka, hogy úgy kezeljük a mázat mintha egy cérnaszálat fektetnék a felületre. Tehát az elején hozzáérintjük a kalácshoz ott, ahol kezdeni kell a vonalat, majd kicsit megemelve 1 mm-t és szép határozott mozdulattal húzzuk addig amíg a vonalat akarjuk fektetni, így kb. 1-2 cm is a levegőbe lehet és látni hogy merre kell vinni hogy párhuzamos legyen az előzővel. A mázat a végén ismét hozzáérintjük a kalácshoz ahol a vonal végét terveztük. A keresztbe menő mázat csak akkor kell ráhúzni amikor az előző vonalak megszáradtak. Különben összefolyik.
A szívek szélén látható fonást sajnos így nem tudom leírni, azt látni kell hogyan készül, elég egyszerű. Készítünk egy videót ezekről a technikákról, majd ha kész jelezni fogjuk a honlapomon. Addig is jó munkát kívánok!
És szép mézest készíteni nem elsősorban technika, hanem – mint szinte minden más tevékenység esetében – gyakorlat. Az pedig nagyon sok idő. A tudás csak az egyik összetevője a sikernek. A világ nagyon nagy, úgyhogy hajrá, hódítsuk meg együtt mézesekkel 🙂