Rólunk

Rólunk, avagy kik vagyunk, és miért csináljuk ezt a blogot?

Ivanicsné Szabó Gitta Népi Iparművész és Ivanics Réka, cukrász, anya és lánya közös munkája ez a blog, ahol elkészült mézeskalácsokat láthatsz, illetve a készítéshez adunk receptet, ötletet, segítséget.

Ha akarsz többet olvasni rólunk, íme:

Ivanicsné Szabó Gitta vagyok, mézeskalács készítő és hímestojás festő népi iparművész.

Munkáimat a Népi Iparművészeti Tanács sorra a legmagasabb minősítésekkel jutalmazza.

Népi Iparművész vagyok, és hiszem, hogy a népművészet

 élő dolog, ami csak úgy maradhat fent és fejlődhet, ha minél többen gyakorolják.

Ezért vannak tanítványaim, ezért oktattam a keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépben, és ezért csinálom ezt a  weblapot is

Hiszek benne, hogy a népművészet akkor él, ha művelik.

Ezért hívlak Téged is: ha van kedved, gyere, nézd meg hogyan készül, hogyan díszíthető a  mézeskalács. Ha csak egy kosárkával készítesz Karácsonyra, az is szebb lesz, mint bármilyen vett dolog, hisz a Te kezed munkája. Ha segíthetek leültetni az izgő-mozgó 8 éves gyerekedet, örülök: mert hidd el, áhítattal és nagyon ügyesen készítik, díszítik. És ha megeszik se gond, a recept egészséges, finom süteményt ad, nyugodtan fogyaszthatják fél éves kortól.

Ivanics Réka

IMGP3590_R

Eredeti végzettségem agrármérnök, és sokáig csak a szabadidőmben készítettem mézest, besegítettem a vásári felkészüléseknél.
Aztán megszereztem a cukrász képesítést, és komolyabban is elkezdtem foglalkozni a dekorálással. A mézesek mellett tortákat készítek airbrush-al, illetve Royal Icing, pressure piping technikákkal.
Az itthoni munka mellett Angliába, Ausztriába járok tanulni és sokszor tanítani is; kettőnk munkája anyuval együtt a Boszorkányos mézeskalács.

Gyere, próbáld ki a mézesezést te is: ha nem sikerül, megeszed, de nagyon hamar rááll a  kezed, meglátod. A család el lesz bűvölve, az biztos. És hamar megtalálod a  saját stílusod is, mert nincs két egyforma ember, így egyforma rajz sem. És ha túlnősz rajtunk, a munkáid túlszárnyalnak, büszkék leszünk, mert nélkülünk nem ment volna. A világ nagyon nagy, ha úgy döntesz, árulod a  termékeidet, akkor összefogunk, összecsomagolunk, és meghódítjuk Amerikát! 🙂

Az első lépések videón: http://mezesmazas.hu/a-keszites-titkai/mini-video-tanfolyam/

Több tudást szeretnél? Ingyen videók, receptek, hogy-csináld bemutatók itt, a hírlevélre feliratkozva!
Vagy rendeld meg a DVD-t, hogy könnyen, otthonról bővítsd a tudásod!
Ha még többet tanulnál, gyere el hozzánk egy tanfolyamra, szeretettel várunk :)
Mézes rendelése: Kattints ide, a megrendelőlap kitöltéséhez!

Rólunk” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Gitta!

  Teljesen a lelkembe belopta magát a szemléletével, a csodás és varázslatos munkájával…. Én is készítek mézeskalácsot (messze nem olyan szépeket, mint Ön) , a magam és a két kisfiam örömére, de néhány éve a barátoknak ismerősöknek is ez a karácsonyi/húsvéti ajándék. Igyekszem olyan emberek munkáit megnézni, mint amilyen Ön is és tanulok belőle, hogy esetleg , ha lesz rá igény én is továbbadhassam ezt a gyönyörű kézműves hagyományt…
  Az Isten adjon Önnek erőt és egészséget, hogy még nagyon sokáig örvendeztessen minket a mézeseivel.
  Köszönöm az élményt!
  Judit

 2. Kedves Gitta! Csuda szép mézeskalácsokat készít. Én is szoktam készíteni ajándékba, persze meg sem közelíti az önét. Nagyon szeretném én is megtanulni,mert most,hogy nyugdíjas lettem ki élhetem a kézművességemet.Kívánok jó egészséget.

 3. Kedves Katalin,
  Köszönöm a jókívánságokat, Önnek is minden jót, kellemes nyugdíjas éveket.
  Szeretettel: Gitta

 4. Kedves Gitta,

  Gyönyörüek a munkai, gratulalok. Ha időm engedi, az idén én is kiprobálom. Valahogy mindig tartottam a mézeskalács készitésétől, de az Ön segitségével ugy gondolom sikerülni fog.
  Minden jót,
  Üdvözlettel, Edith

 5. Kedves Gitta,

  Kerek e földön a magáénál szebb mézeskalácsokat még életemben nem láttam! Csak gratulálni tudok!! Látva a csodás alkotásait karácsonykor én is nekifogtam kipróbálni a mézeskalács sütését és díszítését. Sikerült is, köszönve Önnek! Amit viszont el kell mesélnem, hogy hiába próbáltam utánnozni az Ön motívumait, az sajnos nem ment. Rájöttem, hogy nem is fog az menni senkinek, mert mindenkinek megvan a maga saját kézügyessége. Így arra is rájöttem, hogy nekem milyen stílusom, kézügyességem van; és hogy ezt megtaláltam azt is magának köszönhetem. Úgyhogy karácsonykor sorozatban leptem meg kedves családomat, barátainkat és munkatársainkat a sikeres kis csingilingikkel és más figurákkal.

  Kívánok jó egészséget, hogy még nagyon sokáig alkosson és örvendeztessen meg mindenkit a szépséges süteményeivel.

  Szeretettel

  Valéria (ha szabad megjegyezni Kanadából)

 6. Kedves Valéria,
  Ha kicsit késve is, de szeretném megköszönni a kedves levelet, és szeretném biztatni, hogy fejlessze ki a saját stílusát! Ezért is teszem ki a képeket, nem bánom, ha megpróbálják leutánozni, mert mindenkinek más a keze, ahogy vonalat húz, vagy rajzol, biztos hogy nem lesz egyforma. Csak bátran, rajzoljon, és kívánom, hogy találjon a mézesekben és a díszítésükben sok örömet, és ahogy kialakul a saját stílusa, gyönyörű lesz.
  Szeretettel:
  Gitta

 7. Kedves Gitta!
  Köszönöm a videókat! A fiam esküvőjére készítettünk Édesanyámmal köszönetajándék csomagokat .52 csomag készült amiben egy motoros és egy boszi figura került.Én az ön videójai és tanácsai segítségével úgy felkészültem erre a nemes feladatra,hogy Édesanyámmal( aki tud sütni egyébként )jó párosként dolgozhattam. A mézesünknek nagy sikere volt a vendégek körében 🙂 Volt aki jóízűen megette,különösen a gyerekek,volt aki eltette emlékbe az ifjú párra emlékeztető szépen megrajzolt figurákat.
  Nagy terveink vannak karácsonyra mézeskalács sütéssel a család részére.
  Köszönöm,hogy megszerettette velem a mézes kalács sütést és díszítést !
  Már egyel többen lettünk,akik gyakorolják ! 🙂
  Ön a lányával nyújtja a segítséget,én pedig a fiam számára készítettem az első mézest.
  Hálás köszönettel :Kati

 8. Kedves Kati!
  Igazi öröm olvasni a sorait, köszönöm hogy leírta, és gratulálok a sikerhez!
  Sok-sok gyönyörű és finom mézest kívánok
  Szeretettel:
  Gitta

 9. Kedves Gitta! Gyönyörűek a mézeskalácskái, és nagyon kedves gesztus Öntől, hogy a csínját is megosztja másokkal. Évek óta rendszeresen készítünk mi is (lányaimmal közösen) így karácsony tájékán mindenféle figurát, házikót…. Finomak is, szépek is, mindig öröm bíbelődni vele. Most már talán kicsit szakszerűbben tudjuk elkészíteni, az Ön segítségével! Köszönöm szépen a lehetőséget! Kellemes karácsonyvárást kívánok, tisztelettel: Gabi

 10. Kedves Gabi,
  Sok sikert kívánok, és Kellemes Ünnepeket!
  Üdvözlettel:
  Gitta

 11. Kedves Gitta! Hogy lehet tartani a mézest,hogy az írókázott minta ne jöjjön le róla? Vagy valamit elrontottam? Dobozt készítettem és egy idő után “levetkőzött”. Üdvözlettel,Julianna

 12. Kedves Julianna,
  Elvileg nem szabadna leperegnie máznak, akár egy évig sem. Arra tudok gondolni, hogy a mázban a porcukor szemcsék nagyok voltak, vagy maga máz nem volt elég ideig kidolgozva a habverővel. Nagyon finomra kell szitálni a cukrot, és nálam bizony 8-9 percig is megy a habverő, hogy jó legyen a máz. Ez lehetett a baj.

 13. Kedves Gitta!

  Ajándék ötlet keresése közben bukkantam a honlapjára, ami nagyon tetszik.
  Gratulálok hozzá, illetve a a gyönyörűségekhez!
  Rögtön ki is kellett próbálnom, reggel pontosan kimértem a hozzávalókat, este pedig összeállítottam a leírtak szerint. Évente 2-3 alkalommal szoktam sütni mézeskalácsot, de a használt receptjeim alapján kemény, nem ragadós tésztám lesz. Ez most nagyon ragacsos lett. Betettem nylonzacsiba és várok.
  Ilyennek kell lennie? 24 óra elteltével változik az állaga? Vagy tegyek még hozzá lisztet?
  A 24 óra állásidőt mennyivel lehet túllépni, mégy egy nap?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Móni

 14. Kedves Móni,
  Remélem, nem késtem nagyon a válasszal, sokáig nem volt gépem.
  Kicsit ragacsos a tészta valóban, elvileg 24 óra után szárazabbá válik, de ha nagyon ragad, egy kis liszttel lehet rajta segíteni. Sokat nem szabad, mert nagyon kemény lesz.
  Sok sikert
  Gitta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.