Huplis mézeskalács
Ha a sütőből kivett mézes figurán hupli, kidudorodás van, mint egy buborék, az tényleg buborék.
Elsősegély jelleggel azon melegében ki lehet szúrni, és visszasimítani a felszínt, és később, ha meghűlt, terülőmázzal vagy egyéb díszítéssel eltakarni.
Mi okozza?
A tésztában maradt levegő, ami benne maradhat az elején, ha nem légmentesen van pihentetve, de főleg a dagasztásnál, nyújtásnál kevéssé kidolgozott tészta jellemzője.
A dagasztás komoly fizikai munka, addig gyúrni, amíg hólyagmentes, zsírfényű lesz. Fontos, hogy ne nagyon lisztezzük a munkalapot, mert a nyers lisztmaradék a tésztában elválasztja egymástól a rétegeket, így is felfújódhat.
A maradék tésztát ezért is ajánlott egy új adaggal összegyúrni s eltenni pihenni.
Ha nem lesz új adag, és mindet kisütjük, akkor arra kell vigyázni, hogy ne nagyon kerüljön bele nyers liszt, vagy a vége legyen csak szimpla amorf, frissen fogyasztható bibircsókos.