Egy kis élelmiszer-ipari ismeret
Sokszor az első kérdés, hogy meddig és hogyan lehet eltárolni a kidíszített mézeseket, illetve a tojásfehérje nyersen, amit a díszítő mázhoz használunk, nem-e okoz komoly megbetegedést később.
Nem.
Miért? A válasz a kórokozó bacik életmódjában keresendő.
Ahhoz, hogy valahol megtelepedjenek, és milliós családot alapítsanak a következő kell nekik:
- nedvesség
- tápanyag
- optimális hőmérséklet
Noha a mézes és a cukormáz esetén a tápanyag adott, azonban egyvalami egyáltalán nem: nedvesség.
Nemcsak, mert kiszárítjuk a mézest és a máz is megszárad, hanem ami még fontosabb: a cukor ozmotikus tulajdonsága miatt. A vizet megköti, nagyon hamar és nem ereszti. És cukor a süteményben és a mázban is van, rengeteg. (Ilyen alapon tartósak a befőttek is főként).
Szóval nincs miért aggódni, az egyetlen veszélyforrás, hogy túl sokat eszünk a sütiből 🙂