Hölgyeim! Ki szeretne felejthetetlen Karácsonyt?

Cukormáz készítése

Írókamáz, cukormáz készítése mézeskalács díszítéshez

Ahhoz, hogy jól rajzolni lehessen a cukormázzal, a legfontosabb az állaga. Ez a legnagyobb titok, ugyanis hogy mennyi tojás, mennyi cukor kell, ahhoz csak hozzávetőleges adatokat, mennyiségeket lehet megadni. A tojások mérete más, más mennyiségű lesz a fehérje is. És még egy nagyon fontos különbség van: a fehérje szerkezete is más, ha házi tojást vagy nagyüzemit használunk. Egyszerűen más mennyiségű cukrot vesz fel, köt meg. Ezért érdemes állagra, minőségre keverni a mázat, erre figyelni a cukormáz készítése során, nem szigorú recept szerint.

Mindenesetre egy hozzávetőleges számot tudok mondani, és utána mutatom az állagot.
Az alaprecept a  következő:

Egy tojásfehérjét habbá verek, majd annyi átszitált porcukrot (kb. 15-20 dkg) rakok hozzá, hogy sűrű anyagot kapjak. A sűrűsége akkor jó, ha tejföl-szerű. Kis nylonzacskóba rakom, a sarkát átlósan levágom, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolok vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, nescafe, szentjánoskenyér-por) színezem.

De ez függ attól is, mekkora a  tojás, mennyi és milyen minőségű fehérje található benne. A lényeg, hogy annyi porcukrot tegyünk bele, hogy a kész hab ne folyjon le, hanem megálljon a  kiemelt habverőn. A zacskóba töltve ellenőrizhetjük: Akkor jó a  minősége, ha szakadás nélkül tudunk pár centi hosszú szálat húzni vele.

A porcukor pedig legyen szitált, mert nagy bosszúság, ha a  nagyobb kristályok eltömik a lyukat és nem tudunk rajzolni folyamatosan.